Kvalitet i eldreomsorgen

En verdig eldreomsorg med god kvalitet er noe de fleste er opptatt av. En gang i løpet av livet, vil de fleste oppleve å være pårørende, eller selv å være avhengig av eldreomsorg. De som nå er avhengig av eldreomsorg, eller de som vil bli avhengig av det i fremtiden, er mennesker som har vært med på å bygge opp landet vårt, våre foreldre og våre besteforeldre. De fortjener en verdig omsorg og et godt tilbud med god kvalitet.

Ålesund kommune gjennomførte en brukerundersøkelse blant pårørende på seks sykehjem med langtidsplasser i 2002, og gjennomførte i 2011 en lignende brukerundersøkelse som gjør resultatene sammenlignbare. Jeg synes det er viktig at vi gjennomfører slike undersøkelser, slik at vi stadig vet hvilke områder som må forbedres og at pårørende får være med å påvirke eldreomsorgen.  I 2002 var det 38 % av de pårørende som ga svar, i 2011 var det 66,2 % som svarte på undersøkelsen. Jeg synes det er gledelig med en slik fremgang og at flere ønsker å gi tilbakemeldinger for at man skal kunne forbedre kvaliteten i eldreomsorgen.

Fra begge undersøkelsene kommer det frem at de pårørende er lite fornøyd med “brukermedvirkning” og “resultat for brukeren” (måltider, muligheter for å komme ut, aktiviteter, o.l.). Et steg videre i brukermedvirkningen er deltagelse i slike undersøkelser. Ålesund kommune vil videre jobbe med undersøkelser av korttidsplasser, i tillegg til intervju av brukerne selv for å få et enda bedre innblikk i kvaliteten på sykehjemmene. Som politiker synes jeg det er veldig verdifullt at man får slike tilbakemeldinger fra brukere og pårørende. Det vil kanskje ikke gi et fullgodt svar på hvilke utfordringer vi står ovenfor, men det er et viktig steg i riktig retning for en bedre eldreomsorg.

Spjelkavik omsorgssenter får spesielt høy karakter på at brukerne mest fornøyd med kvalitetsdimensjonen “respektfull behandling”, det er svært gledelig. Jeg tror det er viktig å ta tak i de punktene som utmerker seg positivt, og dele erfaringer med de andre sykehjemmene i Ålesund.

Resultatene viser at brukerne er minst fornøyd med “resultat for brukeren”, som omhandler måltider, muligheter for å komme ut, aktiviteter, o.l.. Her må vi aldri glemme hvilken viktig rolle de pårørende har for at brukerne skal få mulighet til å komme seg ut. Av ulike årsaker er det selvfølgelig ikke alle som har pårørende som skal stille opp. Men det er viktig at det ikke blir kommunens ansvar å gjøre alt når man får langtidsplass på et sykehjem. Pårørende og familier har en unik mulighet til å bidra til en verdig alderdom. Vi må aldri glemme hvilket ansvar vi har ovenfor hverandre og hvilken forskjell vi kan være med på å utgjøre.  

P.S 

Jeg kommer tilbake med egen bloggpost om forslaget fra rådmannen om fremtiden for Åse sykehjem. 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s